Voeding

Katten worden geclassificeerd als ‘carnivoren’, wat betekent dat ze strikt vleeseters zijn. Hun lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen nodig die enkel te vinden zijn in dierlijk vlees en deze stoffen kunnen ze zelf niet aanmaken. Een voorbeeld hiervan zijn Taurine en Arginine, essentiële bouwstenen voor de gezondheid van uw kat. Zonder hen zou uw kat extreem ziek kunnen worden. Taurinedeficiëntie kan gevaarlijke hartproblemen en oogproblemen veroorzaken die tot blindheid kunnen leiden.

De eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat uw kat alle voedingsstoffen binnenkrijgt die ze nodig hebben, is om ze een compleet kattenvoer (brokken in combinatie met natvoer) van goede kwaliteit te voeren. Een hoogwaardige kattenbrok bestaat uit genoeg eiwitten. Aangezien katten normaliter vlees eten, hebben ze een hoge omzetting van eiwit naar aminozuren en energie. Ze hebben daarom veel eiwit nodig.

In onze cattery krijgen al onze Britten voer van hoge kwaliteit. De kittens hier krijgen als droogvoer een mengel van: Power of Nature Natural Cat Fee’s Favorite KIP en GranataPet DeliCatessen Kitten Gevogelte Kattenvoer. Als natvoer krijgen onze kittens: Feringa Kitten Kattenvoer (konijn & kip), diverse blikjes van Cosma kitten, GranataPet DeliCatessen (kitten junior gevogelte) en MAC’s Kitten (kalkoen, rund, eend).

Welk(e) merk(en) voer je als nieuwe eigenaar gaat geven mag je uiteraard geheel zelf bepalen. De maag en darmen kunnen soms wel van slag raken bij abrupt overstappen op ander kattenvoer. Dus als er een Brits Korthaar kitten of kat vanaf ons verhuisd geven wij altijd 1 kg van het droogvoer mee welke hij of zij hier krijgt.

Door de mengverhouding aan te passen kun je de overstap naar nieuw voer probleemloos laten verlopen. Geef je kat eerste drie dagen circa 75% van het voer welke ze bij ons krijgen, gemengd met ongeveer 25% van het voer welke jullie willen voeren. Vervolgens een drie dagen 50% van het oude voer en 50% van het nieuwe voer. Dan nog eens drie dagen 75% van het nieuwe voer en nog 25% van het oude voer en na iets meer dan een week is je kat geheel overgeschakeld op het nieuwe voer.

Voeding en gebit

70 — 80% van de Britten heeft gebitsproblemen tegen de tijd dat ze 3 jaar oud zijn. De voornaamste oorzaak hiervan is dat ze niet op hun brokken kauwen, maar deze geheel doorslikken.

Katten zijn carnivoren en hebben een gebit dat gebouwd is om prooien te verwerken. Ze hebben knipkiezen, die langs elkaar scharen. In de vrije natuur houden ze hun gebit schoon door het knagen op botten en het ‘knippen’ van de vacht of grotere stukken vlees van de prooi. Daardoor krijgt tandplak weinig kans.

De oplossing is om wat grotere brokken door hun basisvoer te mengen (bijv. Maine Coon formaat brokken) zodat ze niet meteen alle brokken heel naar binnen slikken.

Ook dagelijks wat kauwsnacks (zoals de Dokas Kauwsnack Kip Sandwich, Dokas Kauwsnack Kippenborst met Vis, beaphar Zahnies) of een aantal stuks dental brokken (Hill’s Prescription Diet T/D Dental Health, RC Veterinary Dental Cat) als snoepjes per dag bijvoeren is aan te raden.