Prijzen

Wij hanteren de volgende prijzen voor onze kittens in 2023:

KittenGeslachtPrijs
Liefhebberpoes/katervanaf €950,-
Fok*poes€1200,-
Fok*katerniet beschikbaar
(*enkel beschikbaar voor een geregistreerde cattery)

Waarom is een raskat ‘zo duur’?
We krijgen altijd veel complimenten over onze mooie en lieve Britjes. Daar zijn we dan ook ontzettend trots op. Maar zodra vervolgens de vraag gesteld wordt wat een Brits Korthaar bij ons kost en wij noemen deze prijs zie je ze schrikken. Vaak zijn ‘leken’ zéér verbaasd, als ze horen hoeveel een raskat kost. De conclusie “van een nestje kittens wordt je rijk” is dan meestal snel getrokken. Echter is het tegendeel waar.

Ondanks dat fokken een hobby is, kunnen de kittens niet gratis vertrekken naar de nieuwe eigenaars.

We zullen hier proberen een overzicht te geven van de gemiddelde kosten* die komen kijken bij het fokken van een nestje. Dit zijn richtlijnen en puur ter informatie van wat een goede fokker per nest kwijt zal zijn. Er geld aan overhouden is helemaal niet het doel van onze hobby. De meeste fokkers geven met alle liefde dit geld voor hun dieren uit. Als je uitgangspunt dan ook is om er geld mee te verdienen dan kom je al snel bedrogen uit! Fokken doe je omdat daar je passie ligt, je liefde voor een bepaald ras en alles wat daarbij komt kijken. Dus als er dan toch een keer een bedrag aan overgehouden word, zal een fokker dit meteen weer investeren in het welzijn van zijn of haar dieren.

Onze doelstelling is om kittens te fokken volgens de rasstandaard; met een goede bouw, profiel, oog- en vachtkleur. Hierbij moeten we ook letten op de combinaties van de ouders, maar vooral om de gezondheid en het rustige, zachtaardige karakter van de Brit niet uit het oog te verliezen.
Alle kittens zullen met een koopovereenkomst geplaatst worden. Hierin staat schriftelijk vastgesteld of het gaat om een kitten voor de fok of liefhebberij. Met liefhebbers kittens mag nooit gefokt worden, zelfs ook niet één nestje! En al helemaal niet onder het mom “lijkt me leuk om het een keer te proberen”.

Dat onze poezen uit stamboomlijnen komen met voorouders welke internationale showkampioenen zijn wilt niet zeggen dat al onze kittens de potentie hebben dit dan ook te kunnen worden. We mogen van geluk spreken als er een kitten in het nest zit met showkwaliteiten of welke wij geschikt achten voor de fok. Kittens die deze showkwaliteiten bezitten zijn er echter niet minder mooi en lief op dan een kitten die deze wel heeft. De gezondheid en het karakter is immers vele malen belangrijker dan showtekeningen!

Prijzen voor de Brits Korthaar liggen bij de meeste catteries wel in lijn. En op zich is de Brits Korthaar relatief lager geprijsd dan overige rassen.

Katertjes voor de fok zijn duurder omdat deze maar zeer beperkt, en enkel met toestemming van de katereigenaar de fok in gaan.

De kosten van een nestje

Uitgaande van een nest van 3 kittens en afhankelijk van de prijzen welke je eigen dierenarts hanteert. HCM/PKD echografische onderzoeken moeten per definitie afgenomen worden door erkende specialisten waarvoor meestal een flink stuk gereden moet worden.

Eenmalige (materiaal) kosten, voordat je überhaupt kunt beginnen met fokken:

(* Onderstaande tarieven zijn indicatief en gebaseerd op het jaar 2020)

Het maken van een betonplex werpkist (het aanschaffen van een kant en klare is uiteraard stukken duurder)€ 90,00
Het aanschaffen van geboortebenodigdheden (slijmzuiger, nagelschaartje, kittenmelk, flesjes, speentjes, onderleggers, etc.)€ 100,00
Warmtemat met temperatuurregeling€ 50,00
Digitale weegschaal€ 20,00
Registreren catterynaam € 28,00
Lidmaatschap vereniging + inschrijven (ook na het eerste nest blijft dat natuurlijk jaarlijks terugkomen€ 30,00
Totaal:€ 318,00
Eenmalige kosten per poes/kater:
Bloedgroep bepaling€ 67,00
DNA test PKD1 (kosten zijn per testadres heel erg verschillend dus ik neem een gemiddelde)€ 58,00
Totaal:€ 125,00
Terugkerende kosten:
Voor de dekking wordt de poes door een specialist gescand op HCM en PKD€ 183,00
Reiskosten voor de echografisch onderzoek HCM/PKD€ 32,00
Felv en FIV test€ 68,00
Dekgeld gemiddeld vanaf€ 350,00
Reiskosten katerbezoek (zeer variabel, als een dekking niet lukt moet je weer terug. soms tot wel 3 kéér)€ 100,00
Stambomen (3 x € 12,50)€ 37,50
1e en 2e Entingen € 27,00 per kitten per keer, + € 33,00 consult per bezoek.€228,00
Chippen € 32,00 per kitten€ 96,00
Dierenpaspoort  3 x € 9,00   € 27,00
Aanvulling geboortebenodigdheden (schaar, arterieklem, slijmzuigers, onderleggers, Benebac Plus, Nutridrops, KittyStim, KMR melk, ID-herkenningbandjes)€ 70,00
Verzorging van de kittens (droogvoer, natvoer, versvlees, kattenbakgrind), circa €1,75 per dag per kitten berekend vanaf de 4e week tot 14e week.€ 367,50
Aanvullend voeder moederpoes ter ondersteuning van de zwangerschap, melkproductie en energiebehoefte. Circa €1,50 per dag.€ 231,00
Preventieve ontworming€ 70,00
Kittenpakketjes (met voer, speeltjes), €40,00 per kitten (is geheel afhankelijk per fokker/cattery)€ 120,00
Totaal (terugkerend bij ieder nest)€ 1980,00

Bovenstaande kosten zijn noodzakelijk om te kunnen fokken. Maar eigenlijk als je alles meerekent, horen deze kosten óók nog bij het houden van een cattery:

Aanschafprijs poes (gemiddelde prijs hier in NL, indien uit Duitsland geïmporteerd vanaf € 1300,-)€ 850,00
Jaarlijkse enting poes + consult€ 55,00
Voeding en verzorging per dier€ 185,00
Professionele kittenren (alu panelen met plexiglas tegen uitklimmen)€ 409,00
Website (domeinnaam/hosting en onderhoud)€ 85,00
Totaal€ 1584,00
Opbrengsten van een nest met 3 liefhebbers kittens bedraagt
(3 x €900,00):
€ 2700,00
Voordat je dus kunt beginnen met fokken (dus bij je 1e nest, ben je kwijt aan):
Materiaal€ 318,00
Eenmalige kosten voor de PKD1 test, de bloedgroepbepaling en aanschaf poes, verzorging en toebehoren€ 1709,00
Kosten die elke keer bij elk nest terug komen€ 1980,00
Kom je als snel uit op€ 3907,- aan kosten

Opbrengst van 3 kittens (€900 per kitten) is: € 2700,- minus € 3907,- je maakt dus € 1207,- verlies. Als je de aanschaf van je poes niet meerekent dan heb je alsnog een verlies van minstens € 357,-

Bij je volgende nest hoef je de aanschafkosten van: de poes, materiaal, sommige geboorte materialen (- € 30,00), de eenmalige bloed en pkd1 test niet meer te bekostigen, dat scheelt dan € 1263,00

Kosten die nu bij elk nest terug komen minus de aanschaf poes, materiaal, sommige geboorte materialen (- € 30,00), de eenmalige bloed en pkd1 test: € 2644 aan kosten

Je houdt vanaf nu bij elk nest € 56,00 over aan de 14 weken lange liefdevolle zorg en toewijding.

Maar dan gaan we er wel vanuit dat alles goed gaat!
Een nest kan ook minder kittens bevatten (poes bepaald namelijk het aantal kittens die ze krijgt), dan houd je dus niets over en is er zelfs een kans dat je erop moet toeleggen. Maar ook als een bevalling niet goed gaat: een keizersnede kost als gauw tussen de € 370,- en €600,- (dan hebben we het nog niet over, het nacht-, feestdagen- en weekendtarief). Een keizersnee komt in 5% van de gevallen voor. Daarnaast kan het eens voor komen dat je een röntgenfoto of echo moet laten maken (kijken of er placenta’s loslaten of om zeker te weten dat je poes zwanger is of als ze een baarmoederhalsontsteking (pyometra) heeft opgelopen na een dekking ten gevolge van de kater).

Kittens kunnen een virus oplopen of ineens ernstig ziek worden, ook dat kan in de papieren gaan lopen.

Het aanhouden van een eigen kitten scheelt natuurlijk wel weer op de aanschafprijs, maar het bezorgt ook geen inkomsten.

Het hebben van een eigen dekkater zodat je geen buitendekkingen hoeft te halen is financieel ook niet zo gunstig. De aanschaf kosten hiervan zijn enorm hoog en alle testkosten (FeLV/FIV, bloedgroepbepaling, HCM/PKD/PKD1 etc.) komen voor je eigen rekening.

Het fokken van een nest kittens is hartstikke leuk, maar rijk wordt je er zéker niet van. En dat is ook al helemaal niet de bedoeling. Het gaat hier immers om een plezierige hobby, waar je enorm veel tijd, energie en liefde in steekt. En zoals met alle hobby’s, die kosten geld. En mocht het dan het dan wel allemaal een keer gunstig verlopen en er geld aan overgehouden wordt zal dit vrijwel altijd weer geïnvesteerd worden in de cattery.

Het zijn de fokkers die de kwaliteit van volgende generaties Brits Kortharen zullen bepalen. Zij stellen hun prioriteiten in de selectie, beslissen over de inzet van fokpoezen en zij maken hun keuzen ten aanzien van de daarbij te gebruiken katers. De opgetelde keuzen en prioriteiten van alle fokkers samen bepalen de toekomst van het ras. Laat dit dan een gezond en vitaal ras mogen worden door niet naar de kosten te kijken maar de kwaliteit en welzijn van de dieren voorop te stellen.

(*tarieven zijn indicatief en gebaseerd op het jaar 2020)